Konsultacje behawioralne

pies na kanapie

Oferujemy konsultacje behawioralne, które zaczynamy od pełnego wywiadu, pozwalającego zdiagnozować genezę problemów Twojego psa. Spotkanie odbywa się zawsze w miejscu zamieszkania psa w celu bliższego poznania go, w warunkach naturalnych oraz poznania opiekunów, i ich wzajemnej relacji. Konsultacje behawioralne mają na celu postawienie diagnozy oraz zaproponowanie dalszego systemu socjalizowania i szkolenia zwierzęcia. Podpowiadamy jak budować relację z psem i na co szczególnie zwrócić uwagę podejmując kroki edukacyjne.

Jakie problemy omawiamy na konsultacjach behawioralnych?

Najczęstszymi problemami omawianymi na konsultacjach behawioralnych jest:

• umiejętność nawiązania relacji ze zwierzęciem,
  • lęk separacyjny,
  • agresja na spacerach, trudne relacje z innymi zwierzętami,
  • agresja w stosunku do słabszych członków rodziny,
  • nadpobudliwość zwierzęcia,
  • dominacja psa.

Każdy zwierzak jest inny, jeden będzie borykał się tylko z jednym problemem, u innego wystąpi kumulacja. Naszym zadaniem jest naprowadzanie opiekuna na właściwe zachowania w stosunku do psa, które będą skutkowały pozytywnymi efektami. Należy pamiętać, że konsultacja to dopiero początek pracy ze zwierzęciem, a właściwie nakreślenie celów. Najważniejsze zadania stoją przed opiekunem, który musi cierpliwie i wdrażać zalecenia behawiorysty i stanowczo egzekwować nakazy.